Yoğun Bakımda Hasta Bakımı

Yoğun bakım; kişilerin birden fazla organının geçici yetersizliği nedeni ile vücudun kullanılamayan fonksiyonlarının, iyileşinceye kadar desteklenmesi ve bu süreç içerisinde hastanın hayatta kalmasının sağlanmasına yönelik faaliyetleri kapsayan ve özellikle solunum cihazı başta olmak üzere her türlü cihazların ve teknolojinin kullanıldığı uzman doktorların bulunduğu özel bir yaşam ünitesidir. Ağır ve kritik durumdaki hastaların yaşama tutunmalarını sağlayabilmek adına Yoğun Bakımda Hasta Bakımı için gerekli tüm donanıma sahip olması gerekir. Hastaların duyduğu tüm ihtiyaçlarını desteklemek için Doktor Şefkat kontrolünde işinde başarılı bir ekip hazırlanmıştır. Bu ekibin sunduğu bakım hizmetlerinin bazıları şu şekilde sıralanabilir.

  • Solunum; kendi solunumu yeterli olan hastaları oksijen desteği sağlanırken, solunum yetersizliği çeken kişiler solunum cihazına bağlanmaktadır. Hastanın solunumu yeterli oluncaya kadar makine bağlı kalması sağlığı açısından önemli bir konudur.
  • Beslenme; yoğun bakım hastalarının çoğu ağız yoluyla beslenemedikleri için, burunlarına bir boru takılır ve özel zenginleştirilmiş gıdalar verilerek beslenir. Bu beslenme yolunu da kabul edemeyen hastalara damardan serum verilerek beslenmesi gerekmektedir.
  • Hijyen (temizlik); hemşirelerimiz ve yardımcı personellerimiz tarafından hastanın genel beden temizliği özenle hastayı incitmeden yapılmaktadır. Hastalara günde 2 defa vücut banyosu (silerek), ağız, göz ve yüz bakımları, saç banyoları ve erkek hastaların traşları yapılmaktadır.
  • Tuvalet; idrar sondası takılarak gerçekleştirilen tuvalet bakımı aynı zamanda hasta altı bezleri ile de alınır.

Yoğun bakım ünitelerinde her yaş kesimine ait hasta grupları yer alabileceği için hastalık sınıfına göre Yoğun Bakım Hasta Bakımı uygulamaları gerçekleştirilir. Hastanın gereken bakımları ise hastalığın durumuna göre değişen şartlarla gerçekleşebilmektedir. Özellikle yaşlı ve durumu ağır hastaların ilgiye ihtiyaç duyduklarından hasta bakıcılarının gerekli sabrı göstermeleri hastalarına ilgi ve şefkatle bakım uygulamaları gerekmektedir. Yoğun bakımda tedavi sürecinde olan hastalarda düzelme yavaş ve zorlu bir bekleyiş sonrasında gerçekleşmektedir.  Kaliteli bir hizmet sunarak yoğun bakım hastalarının tedavi süreçlerine destek olunmakta, güler yüz ve gösterilen şefkatle hastaların moral bulması sağlanmalıdır.

Yoğun bakımın ortaya çıkmasındaki amaç yeniden hayat vermedir. Ancak güvenli ve kaliteli Yoğun Bakımda Hasta Bakımı Firmaları arasında bizlerde hastalarımıza yeniden hayat vermeyi değil, mevcut hayatını iyileştirerek devam etmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Yoğun bakım ünitelerinde hasta güvenliği önemli bir konudur. Hastalara yardım amaçlı uygulanan bakımlarda zarar vermekten kaçınmalı, onları incitmeden hizmetlerin yapılması gerekir. Ünitede bulunan bireye özgü hastalığının bilgileri toplanarak sorunu gidermek için kişinin genel bakım ihtiyaçlarına yanıt verebilecek hedefler belirlenmelidir. Kişinin ihtiyaçlarına özgü bakımları tedavisinin bir an önce tamamlanması için her gün düzenli olarak aksatılmadan yapılması gereklidir. Yoğun bakım ünitelerinde hastaların iyileşme sürecinde hemşirelerin büyük katkısı bulunmaktadır. Tedavisi başlayan kişinin taburculuğuna dek geçen sürede hemşirelerin gerekli bakımları özenle uyguladığı takdirde kısa sürede tedavinin aydınlanması ve olumlu sonuçların alındığı görülür.

Sizi Arayalım