Günümüzde aralarında orta yaşa hitap eden kesimlerinde bulanabileceği yaşlı ve hastaların bakımlarının daha iyi ve hijyenik ortamda yapılabilmesi adına Hasta Bakım Evi gibi kurumlar oluşturulmuştur. Bu kurumlara pek çok nedene dayalı olarak insanlar gelebilir ve kendi başlarına yapamadıkları bakımlarının yapılması sağlanır. Burada uzman doktor ve alanında eğitim görmüş sertifikalı personellerle birlikte 7/24 ambulans hizmeti verilmektedir. Hastalar kişisel ağırlık durumuna göre gruplara ayrılmakta ve her hastaya ayrı bir bakım programı yapılmaktadır. Günümüz şartlarında yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştiremeyen kişiler için Doktor Şefkat hizmetinde uzman bir personel topluluğu oluşturulmuş ve bu topluluğu oluşturan her personel işinin ehli olup, güler yüzlü yaklaşımlarıyla hastalara hayata tutunmada en büyük destekçileridir. Bir kaza sonrası ya da ameliyat sonrası bakım yapılabileceği gibi tamamen yaşa bağlı fonksiyonlarını kaybeden hastalara da bakım hizmeti verilmekte ve bu hizmet anlayışında rutin şekilde yapılması gerekenler sizler için genel olarak sıralanmıştır.
• Eğer bakımı muhtaç kişi kaza veya ameliyat sonrası ilgili kuruma bakılmak için müracaat etmişse, Hasta Bakım Firmaları bu kişilerin tedavi oldukları hastaneden genel sağlık bilgilerini almakla yükümlü ve sonrasında kurumunda hekiminin onayıyla steril ortamda hastanın genel pansuman ve kişisel temizlik ihtiyaçları giderilmektedir.
• Aynı şekilde kişinin isteği üzerine evde bakımı için de sağlık personeli periyodik aralıkla bakımını üstlenebilir.
• Hastaların birbirlerinden ve kaldıkları ortamdan enfeksiyon kapmamaları adına Hasta Bakım Evi hijyen kurullarına uygun olarak temizlenir ve hastalara sağlıklı yaşamlarını sürdürebilecekleri bir ortam hazırlanır.
• Yatalak hastalar için günlük yatak temizliği sağlanır ve hastanın vücudunda hareket edemediğinden yatak yaraları oluşmaması adına silinir temizlenir ve nemlendirici sürülerek cildinin kuruması engellenir. Ayrıca haftada 1-2 defa saç banyosu ile vücut banyosu yaptırılarak genel vücut hijyeni sağlanır.
• Günlük her beslenme sonrasında tüm hastaların ağız ve diş bakımına önem verilir ve gerek kendileri tarafından gerekse sağlık personeli tarafından duruma bağlı olarak yapılması sağlanır. Ayrıca tuvalet ihtiyaçlarının giderilmesi adına her hastaya ayrı bir özenle yardımcı olunmaktadır.
• Ayaklanabilen hastalar gün içinde kısa yürüyüş yaptırılır ve kişisel fonksiyonlarının güçlenmesi sağlanır.
• Her hastaya özel olarak egzersiz hareketleri belirlenir ve hekim kontrolünde bu hareketler düzenli olarak yaptırılarak, hastaya kas kaybının geri kazandırılması ve kan dolaşımının daha sağlıklı ilerlemesi hedeflenir.
• Hasta odaları her gün havalandırılmalı ve sıcaklığı sabit tutulması gereklidir.
• Kurum içi sağlık personeli, hasta hijyenine dikkat ettiği kadar kendi hijyenine de dikkat etmekte ve bir hasta kontrolünden sonra eldivenleri ve gerekirse önlüğüne varana kadar değiştirilmektedir.
Hastalarınızın iyi bakılması adına emanet ettiğiniz Hasta Bakım Evi personeli, işini ciddiye alan ve özellikle yaşlıların en çok şefkate ihtiyacı olduğunun bilincine varan personellerden oluşması ve buna bağlı olarak hastalara yaklaşması gerektiği unutulmamalıdır.