Acil Hasta Bakımı

Acil haller; ani gelişen hastalıklar, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk 24 saat içerisinde tıbbi müdahale gerektiren durumlardır. Bu durumlarda hastalara sağlanan acil sağlık hizmetleri olarak bilinmektedir.  Acil sağlık hizmetlerinin ülke genelinde sunulabilmesi Acil Hasta Bakımı eksiksiz yapılabilmesi için, bir ekip olarak yürütülmesi ve kısa sürede ulaşılabilir olması gerekmektedir. Hizmete ulaşmak için ilk aşama acil sağlık yardımı gerektiren durumlarda merkeze yapılan başvuru niteliğindeki çağrılardan oluşur. Çağrı, merkezin gerekli hizmeti değerlendirmesi ve planlayabilmesi için olay yeri ve niteliği bilgilerinin yanında hasta ya da yaralı sayısı gibi bilgileri de içerir. Acil servis doktoru gelen bilgileri değerlendirerek acil bir hizmete gerek olup olmadığını belirler.  Merkez tarafından yönlendirilen birim kısa sürede olay yerine ulaşarak acil sağlık yardımını gerçekleştirir. İleri tıbbi müdahaleye ihtiyacı olan hasta ambulans ile nakline karar verilir.

Hasta veya yaralılarının baştan aşağı alınan ağrılı ve hassas noktalarını belirleyerek muayene etmeye ikinci değerlendirme denir. Değerlendirmenin amacı; hasta ve yaralının ilk değerlendirmesinde yaşamsal tehlikesi bulunmadığı fakat tıbbi müdahale edilmediği takdirde yaşam tehlikesi oluşturabilecek problemlerin belirlenmesidir. Hasta ve yaralının Doktor Şefkat kontrolünde ikinci değerlendirilmesinde şu muayeneler yapılmaktadır.

  • Baş Muayenesi; hasta veya yaralının baş kısmına diz çökelmeli, travmalı ya da travma şüphesi var ise başı hareket ettirmeden muayenesi yapılmalıdır. Eller nazik şekilde saç derisinin içinde gezdirilmeli, muayene sırasında baş gözün kontrolü altında tutulmalıdır. Baş muayenesinde bakılacak bulgular; kanama, ağrı, hassasiyet, kesik ve kan toplanması ile oluşan şişlik olup olmadığına bakılır.
  • Yüz muayenesinde; ellerin, alın, yanak ve çene kemikleri üzerinde gezdirilerek kontrolleri yapılmalıdır. Kontroller esnasında yüzde oluşan kesik, sıyrık, kanama ve çökme yönünde olan bulgular değerlendirilmeli, cildin nemi, ısısı ve rengi kontrol edilmelidir.
  • Göz, burun, ağız ve kulak kontrolleri; hasta ve yaralının bilinci yerinde ise gözlerini açması istenir, kapalı ise göz kapakları yukarıya kaldırılarak açılmalıdır. Gözün içerisinde herhangi bir cisim olup olmadığı, kanama ve kesik olup olmadığı kontrol edilmelidir. Burunda herhangi bir şekil bozukluğu olup olmadığı, ya da kan sıvı gibi akıntıların gelip gelmediği kontrol edilmelidir. Ağız içi kontrollerinde baş oynatılmamalı, ağız içine ışıklı kalem ile bakarak kesik oluşup oluşmadığına bakılır. Kulağın arka bölümünde ezik, morluk ve sıyrık olup olmadığına bakılmalı, herhangi bir sıvı akıntısının gelip gelmediği kontrol edilmelidir.
  • Boyun muayenesi; Hasta ve yaralının travma şüphesi olduğu düşünülerek kontrol sırasında gerektiğinde az hareket ettirilmelidir. Kesik ve kanama kontrolleri yapılırken hastanın nabzı da alınmalıdır.
  • Bu uygulamalar esnasında Acilde Hasta Bakımı dikkatli yapılması için kişisel koruyucu önlemleri almak hasta ve hasta bakıcının sağlığı açısından önemli bir konudur. Hasta ve yaralılar için muayene esnasında gerekecek araç gereçler yanınızda hazır bulundurulmalıdır.
Sizi Arayalım