Yatan Hasta Bakımı

Sağlık insan yaşantısında elde ettiği en büyük servetidir. Ancak genç ya da yaşlı fark etmeksizin bazen hayat acımasız tarafını bizlere gösterebilir ve genç yaşta bir kaza sonucu veya doğuştan gelen bir rahatsızlık gibi bir sürü sayılabilir nedenden dolayı yatağa bağlı bir hasta olarak, hayatın geri kalanı yaşanmak zorunda kalınabilir. Bu nedenle Yatan Hasta Bakımı her açıdan ele alındığında son derece zor ve özen gerektiren bir görevidir. Yatağa bağlı hastalar bilinci açık ve kapalı şekilde ikiye ayrılmaktadır. Her iki durumda da hastalar tuvalet ihtiyacı, üzerinin değiştirilmesi, yemek yemesi gibi birçok kişisel bakımlarını yerine getirememektedirler. Her insan bir başkasına ihtiyaç duymadan yaşamak ve kendi işlerini halletmek en önemlisi ayakta durabilmek ister. Bunu yapamayan kişiler bir hekime bağlı olarak yaşadığında doğal olarak bilinci açık hastalar bir tepki veremese de kendilerini kötü hissederler.

Yatağa bağlı durumu ağır olan hastalar için günlük ve haftalık olarak yapılması gereken bazı uygulamalar bulunmaktadır. Günlük ihtiyaçlarının giderilmesi; Tuvalet bakımı, besleme, çok hafif şekilde egzersiz ve yatış pozisyonu değiştirilmesi, vücut temizliği, yatak nevresimlerinin değişimi, göz bakımı ve ağız ile burun kulak temizliğinden oluşmaktadır. Göz bakımı bilinci yerinde olmayan hastalarda son derece önem teşkil etmektedir. Çünkü göz kapakları tamamen kapanmayabilir ve yarı açık durumu göz kuruluğuna ve buna bağlı çeşitli yara oluşmasına neden olabilir. Bu durumda ilgili kişi serum fizyolojik ile hastanın gözlerini içten dış tarafa olmak kaydıyla her gün temizlemelidir. Hastanın bilinci kapalıysa ağız, kulak ve burun temizliği 2 ile 7 saat aralığında ağız salgıları alınır ve bikarbonat ile temizlenerek bakteri üremesi engellenir. Ayrıca burun kulak temizliği de itina ile aynı aralıkta yapılır. Bununla birlikte Yatan Hasta Bakımı konusunda hastanın bilinci yerinde ve el kol fonksiyonlarında sorun yoksa dişlerini her gün fırçalaması, burun kulak temizliğin için yardım edilir.

Yatan Hasta Bakım Hizmetleri

Günlük bakımların dışında haftalık bakımlarda, hastanın ayakta durma derecesine bağlı olarak işlemler yapılır. Eğer hasta hiç kalkamaz bir haldeyse yatar pozisyonda hafta da 1 yıkanır. Ayağa kalkabilir ya da oturabilir kişilerde de yine hafta da 1 veya 2 defa banyo yaptırılır. Sürekli olarak yatan hastaların cildinde kuruluk görülmesi ve buna bağlı yaralar oluşması olası bir durumdur. Bu nedenle Yatan Hasta Bakımı konusunda bakımı sağlayan kişinin dikkati önemlidir. Hasta her bakımda vücudu kontrol edilmeli ve gerekirse duruma uygun losyon kullanılmalıdır. Bu konuda sizlere üstün bir yardım sağlayacak olan Doktor Şefkat hizmetiyle, yaşlı ya da genç hastalarınız büyük bir titizlik ve sabırla hastalık süreçlerini geçirecektir. Ekibinde bulunan kişiler, hastanın dilinden anlayan ve onların mağdur durumlarından şikayetçi olmadan, en önemlisi mahcubiyet yaratacak her hareketten kaçınan kişilerden oluşmaktadır. Bu nedenle gönül rahatlığıyla hastalarınızı emanet edebilir ve son derece iyi bakılacağından emin olabilirsiniz.

Sizi Arayalım